Tellides Ingli Pai e-poest vähemalt 45 eur väärtuses, on transport SmartPosti või Omniva pakiautomaati TASUTA!

Hea tuju aroomiõlid

Kas ja millised aroomiõlid võiks aidata sügispimeduse ja masenduse vastu?On ammu tuntud tõde, et positiivsed tunded nagu armastus ja rõõm lasevad kogu maailma meie ümber paista ilusamana ja takistused teel ei tundu rasked. Seevastu hirm ja ahastus masendavad ning mõjuvad tervisele negatiivselt. Pikad sügisõhtud ja päikesevaesed päe vad ei anna eriti energiat ega mõju positiivselt. Õnneks on olemas mitmeid võimalusi ka sügisel tuju paremaks saada: head sõbrad, uus harrastus, jalutuskäigud värvilisse loodusesse jne. Ka aroomteraapiast võib leida tuge ennetamaks nukrust ja masendust ning hoidmaks energiat ja entusiasmi. Kui päikesevalgust on vähe, võiks kasutada apelsini ja greibi aroomiõlisid "oma isikliku väikese päikesena" - greibiõli lõhnalambis on suurepärane meeleolu looja, leevendab masendust ja virgutab meelt. Apelsin omakorda, välimusele vastavalt - rõõmus oranž pallike - tõstab tuju ja sisendab optimismi. Hea on lõdvestuda ja mõelda asjade tähtsusejärjekorra üle ka näiteks neroli (apelsinipuu õie), ylang-ylangi või bergamoti eeterliku õli lõhna nautides.

Kui on tunne, et jõud on lõpukorral ja kevad veel kaugel, aitavad musta kuuse ja männi aroomiõlid. Hingelise väsimuse või pingelise töö tõttu tekkinud üleväsimuse ja mure korral on hea energiaandja rosmariin. Pingest ja väsimusest olenemata aitab rosmariiniaroom pea ja mõtted selged hoida, stimuleeriv toime virgutab ka mälu ja leevendab peavalu. Tähelepanu! Rosmariiniõli peaks vältima rasedad viie esimese raseduskuu vältel ja ka need, kel on kõrge vererõhk.

Lõhna valikul ei maksa alahinnata oma intuitsiooni ega lõhnaeelistust. Kui mõni aroomiõli teile eriti sümpaatsena tundub, siis arvata võib, et just see lõhn sobib ja ongi antud hetkel teie jaoks parim. Kõige lihtsam ja ohutum on eeterlikke õlisid kasutada lõhnalambis: 5-8 tilka aroomiõli lambi veeanumasse on paras. Kuigi võib tunduda, et lõhna on vähe, ei maksa siiski õli üle doseerida. Parem on korraks ruumist väljuda, ja tagasi tulles tunnete lõhna hoopis tugevamini. Lastetoas on aroomilambi asemel (lahtine tuli) ohutum kasutada lõhnakivi: 3-5 tilgast eeterlikust õlist kivile piisab. Lastele mõjub meeleolu parandavalt mandariini aroomiõli. Kui on soov kasutada eeterlikke õlisid massaažiks või vannis, on kasulikum osta spetsiaalselt selleks valmistatud õlisegusid.

Aroomterapeut, tervisenõustaja Tiina Lillep