Tellides Ingli Pai e-poest vähemalt 45 eur väärtuses, on transport SmartPosti või Omniva pakiautomaati TASUTA!

Aroomiõlid külmetuse vastu

Eeterlikud õlid olevat tõhusad abilised külmetushaiguste ennetamiseks. Millised ja mis määral?
Just jaanuar, veebruar ning ka märts kipuvad olema kuud, mil nohune nina, valulik kurk ja muud viirustest ja külmetamisest tekkinud haigusnähud meid enim kiusama hakkavad. Ent tasub meeles pidada: haigus ei taba meid nagu välk selgest taevast, isegi kui see mõnikord niimoodi paistab. Sellepärast on targem tervist hoida, selle asemel et pikalt haigust ravida.

Halva tervise põhjusi on palju, kuid üks ja küllalt oluline neist peitub meie vaimses seisundis, elustiilis ja toitumises. Et haigusi ennetada, tuleks püüda küllaldaselt puhata, vältida stressi ja pingete kuhjumist. Rääkimata tervislikust, mitmekülgsest toidust, liikumisest ja värskest õhust.

Hea abimees nii pingete maandamisel kui ka viiruste vastu võitlemisel on saun. Sauna leilivette sobivad suurepäraselt aroomiõlid, kuid - raviefekti annavad ikka ainult puhtad, mitte sünteetilised aroomiõlid ega nendest tehtud segud. Sajaprotsendilisi eeterlikke õlisid tuleks lisada leilivette mõni tilk, õlisegusid aga vastvalt pakendil märgitule. Soovides luua positiivset meeleolu ja pingeid maandada, võib kasutada tsitruselisi või roosipuud, lavendlit, ylang-ylangi. Köha, valuliku kurgu ja nohu korral aitavad teepuu, mänd, eukalüpt, bensoe, küpress. Lihase- ja liigesevalude ning reuma puhul saab leevendust rosmariinist, kadakast, mustast kuusest, männist ja eukalüptist.
Inhalatsiooni teine ​​moodus on tilgutada mõned tilgad eeterlikku õli taskurätile ja hingata siis läbi taskuräti. Kurguvalu korral sobivad aroomiõlid ka kuristamisvette: segada paar tilka tüümiani- ja paar tilka teepuuõli, vähesel määral alkoholi (umbes 5 ml viina) ja pool klaasi sooja vett. Kuristada võiks 2-3 korda päevas.

Esimeste külmetumistunnuste ilmnemisel võib proovida ka aroomiõlidega sooja vanni (15 ml esimese külmpressi baasõlisse lisada 10-15 tilka eeterlikku õli). Vannivee õlisegusse võib enne vanni lisada ühe supilusikatäie mett või rõõska koort. Pärast vanniskäimist hoida end kindlasti soojas. Ei maksa unustada ka sooja taimeteed (näiteks vaarika-, mustasõstra-, iisopi-, pärnaõieteed), sidrunit ja mett.

Aroomterapeut, tervisenõustaja Tiina Lillep